Frågor och svar

Hur blir jag hemtjänstkund hos Aleo?

1. Kontakta biståndshandläggare i din kommun för att göra en ansökan. Du kommer enklast i kontakt med avdelning äldreomsorg i Täby kommun genom att ringa 08-55 55 90 00.

2. Meddela din biståndshandläggare vilken hemtjänst som du önskar.

3. Väljer du Aleo kontaktar vi dig omgående för att planera din hemtjänst efter dina behov och önskemål.

Jag har redan hemtjänst och vill byta till er, hur fungerar det?

Om du redan har hemtjänst men vill byta till Aleo så kontaktar du din biståndshandläggare som hjälper dig.

Vad kan jag få hjälp med i hemtjänsten?

För många är det en trygghet att kunna bo kvar hemma även när man behöver stöd och omsorg på äldre dar. Hemtjänsten kan hjälpa till med exempelvis bäddning, matlagning, inköp och tvätt men också vård och omsorg om du har behov av det.

Jag har hemtjänst, men behovet har ändrats, hur gör jag?

Kontakta din biståndshandläggare så kan de hjälpa dig.

Hur mycket kostar det att ha hemtjänst?

Vad gäller prissättningen av hemtjänst bestäms taxan i varje enskild kommun. Även om taxorna kan variera mellan olika kommuner är det alltid inkomstprövade vilket innebär att taxan bestäms efter dina inkomster.

Det finns en maxtaxa i hemtjänsten (det maximala beloppet du betalar per månad oavsett insatser), den gäller oavsett var du bor eller vad du har för inkomst. Från 2023 är maxtaxan 2359 kr i hela Sverige.

Jag har valt Aleo som hemtjänstutförare – vad händer nu?

När du beviljats bistånd för hemtjänst från din kommun och väljer Aleo som utförare vill vi gärna göra ett hembesök hos dig. Under besöket går vi igenom vilka behov och önskemål du har utifrån det upprättar vi en genomförandeplan som ligger till grund för vårt arbete hos dig och som säkerställer att omsorgen blir på det sätt du önskar.

Hur arbetar Aleo med kontinuitet, att samma personer besöker mig så ofta som möjligt?

Kontinuitet är en förutsättning till trygg och god omsorg. Din kontaktperson kommer därför att besöka dig ca 5 dagar i veckan dagtid. Då vi även arbetar med fasta arbetsgrupper under kvällstid jobbar vi för att du ska få träffa så få personer som möjligt eftersom det skapar en ömsesidig stabilitet och trygghet.

Vad innebär det att ha en kontaktperson hos Aleo?

En av våra medarbetare inom hemtjänsten utses till din kontaktperson och kommer att vara den person som i första hand utför insatserna i ditt hem. Kontaktpersonen är den medarbetare som du träffar oftast och känner dig bäst, vilket bidrar till en ökad kontinuitet och trygghet. Skulle du av någon anledning inte vara nöjd med din kontaktperson går det självklart bra att byta.

Hur hanterar ni era kunders nycklar?

Vi förvarar våra kunders nycklar på ett säkert sätt i speciella säkerhetsskåp. I vissa hemtjänster har vi även så kallad nyckelfri hemtjänst där våra kunder har särskilda lås som våra medarbetare kan låsa upp med hjälp av mobiltelefoner.

Hur vet jag att personalen kommer från Aleo?

Personalen bär arbetskläder och tjänstelegitimation.

Kan jag få hjälp med matlagning av er?

Vi hjälper till med tillagning av enklare maträtter om det finns i ditt biståndsbeslut – kontakta din biståndshandläggare för mer information.

Kan jag beställa matlådor av er?

Ja, genom våra matleverantörer kan vi erbjuda matlådor hem till dig som har ett biståndsbeslut för detta.

Vad innebär hushållsnära tjänster?

Aleo erbjuder dig avlastning i hemmet och hjälper dig med de vardagssysslor du behöver hjälp med. Vi skräddarsyr hushållsnära tjänster utifrån dina behov och önskemål. Du väljer själv hur ofta du vill ha hjälp, allt ifrån ett enstaka tillfällen till regelbundna insatser. För oss är varje uppdrag lika viktigt.

Aleo erbjuder även hushållsnära tjänster till dig som inte har biståndsbeslut. Som privatperson kan du utnyttja RUT-avdrag när du köper hushållsnära tjänster av oss. Det innebär att vi drar av 50 procent av arbetskostnaden direkt på varje faktura. Vi sköter kontakten med Skatteverket och du slipper ligga ute med pengarna.

Vad kostar hushållsnära tjänster?

Som privatperson kan du utnyttja RUT-avdrag när du köper hushållsnära tjänster av oss. Vi drar av skattereduktionen direkt på varje faktura. Du slipper ligga ute med pengarna och vi sköter kontakten med Skatteverket.

Vårt grundpris per timme efter skatteavdrag:

För hushållsnära tjänster;

200 kr/h ink moms för dig över 65 år.